aku dalam dilema sekarang ni.

Ahad, 16 Jun 2013

Change or Not ?


Change or not ? It depends . :)

A few days ago, I got a message from a girl, telling me that she wanna turn over a new leaf. But the surrounding becomes an obstacle for her to change.

All of us actually have an intention to change. Change means move to become a better person. Or we can use the term of HIJRAH. I do not say that everyone has to change but as I mentioned, it depends. And when you decide to change, you have to accept the terms and conditions. One of them is, you cannot cepat melatah

"Wey apesal kau ni? Nak tunjuk baik lah kan?" 
"Ha, ni mesti kau berkenan kat Ustaz Don kan? Nak tarik perhatian dia lah ni dengan jubah bagai."
"Eh hang masuk tabligh ek? Tiba-tiba berubah jadi ustazah."

Those are ! Narrow minded people. Typical perceptions nowadays, when one talks about something related to Islamic matters they will say or think,

"Ha,klon Ustazah Norbayah lah ni."
"Pergh, hipokrit !"
"Ala,takyah berlagak alim lah hang.Update status islamik konon."
"Nak tunjuk baik lah tu update status macam tu."

And I am confident most people label the person who wears JILBAB LABUH or berKOPIAH as somebody who is good in ad-deen, kind person, humble, noble, pious bla bla bla.

All of these narrow and close minded thoughts cannot be used at all ! Please and please. I beg all of you guys, who think or have such these perceptions, wider your mind. 

Update status baik-baik kat Facebook, tweet status bagus-bagus kat Twitter, pakai tudung lebih labuh, mula  pakai kopiah, jaga aurat dan perhubungan .Semua ini adalah cara nak berubah okay. Jarang sangat nak dengar,

"Baguslah,dia nak berubah ke arah kebaikan."
"Dia nak berubah jadi lebih baik. Kita kena bantu dia."

Jarang kan ?

I am dare to say, 
Orang yang suka pandang hipokrit ini orang yang selalu berSANGKA BURUK. Respect others,can you? Bila you guys cakap those negative things, orang yang nak berubah tu mungkin akan lemah semangat ! 

“Iblis pun berkata: Oleh kerana Kau telah menyebabkan aku tersesat, maka sesungguhnya aku akan mengambil tempat menjadi penghalang mereka dari jalanMu yang lurus. Kemudian aku datangi mereka dari hadapan serta dari belakang mereka, dan dari kanan serta kiri mereka, dan Engkau akan mendapati tidak ramai dari mereka yang bersyukur” Surah Al – ‘Araff aayat 16-17.
Syaitan punya agenda nak halang orang jadi baik. Jangan jadi segolongan dengan syaitan.
Wallahualam.
p/s : maaf ayat sinis :) selamat beramal. 



Sabtu, 18 Mei 2013

Hidup kat Matrik?


Disebabkan ramai sangat tanya pasal matric ni, so I decide to make an entry. Entry ini ditujukan khas untuk adik² yang akan masuk matric dan my juniors yang ditawarkan ke Kolej MARA Kulim. Antara soalan² yang ditanya :

1) KIMIA kat matric susah tak ? [soalan ni lebih 10x ditanya]

Janganlah terlalu risau. Saya dengan yakin mengatakan, kalau adik² ubah mindset,fokus dan study dengan cara yang betul inshaAllah boleh skor. Ramai saje kawan² yang D Kimia SPM tapi bila final result keluar,mereka happy sebab dapat A. Memang boleh skor lah punya. Tak kiralah berapa gred Kimia adik² masa SPM. Kimia dekat matric memang senang sebab kena faham konsep, study before class, tak faham kena tanya terus kat pensyarah dan kena ada minat. Kalau saya dulu, bab yang saya susah nak hadam saya buat short notes. Dan masa semester 1,saya banyak guna cara 'study before class'. Memang cara ini berkesan dan alhamdulillah markah kuiz Kimia selalu A dan 3x mendapat 100% . Masa semester 2, Kimia akan jadi sikit susah. Sikit sahaja susahnya,sebab banyak kena faham dan kena hafal banyak chemical equations. Nanti kamu akan belajar organik,dan saya sarankan buat mind mapping. Semester 1 make sure skor Kimia okay? ;)

2) Berapa orang satu dorm/bilik ?

Kalau dekat KMKu dulu, satu dorm dalam 25-40 orang. Tapi ramai² best apa sebab lebih meriah dan kalau waktu stay up,takdelah takut sangat nak ke toilet. Toilet dalam dorm jangan dirisau. Tapi ada bangunan Fatimah Az-Zahra, yang ini bilik. Satu bilik 4 orang, bangunan ini lebih baru lah dan pemandangan memang cantik terbaik. Kalau pagi² tu memang rasa macam kat Cameron Highland. Tapi toilet kat luar dan aurat kena jaga sebab bangunan terbuka. 

3) Buku apa kena bawak ?

Masa nak masuk matric dulu, ramai seniors suggest bawak buku SPM. Tapi bagi saya dan saya tengok kawan² yang lain, tak guna sangat pun buku² SPM. Malah memang tak guna langsung. Kamus English wajib bawak lah,buku contoh karangan dan grammar guidance. Lepas tu dekat KMKu setiap jumaat pagi akan ada kelas fardhu ain. Bagi yang ada buku Indahnya Hidup Bersyariat, bawak sebab nanti nak guna. Ustazah yang handle kelas fardhu ain ini memang best,lawak dan serius tak mengantuk. Time kelas ni nanti, adik² nak tanya apa-apa yang dikeliru boleh sahaja. Tanya je nanti ustazah jawab. Macam mana nak tanya? Biasanya tulis atas kertas,lipat² dan hantar ke meja ustazah. :) 

4) Baju kurung bawak berapa? Kasut sukan?

Baju kurung disaran bawak 10 helai. Kasut sukan wajib bawak sebab nanti ada kokurikulum. Then ada yang tanya,seterika bawak tak? Kalau kat KMKu disarankan bawak sebab tak disediakan. Kalau nak kongsi dengan kawan pun boleh sahaja.

5) Culture shock ? [ramai yang tanya pasal ni]

Actually istilah culture shock takde sangat sebab kita masih di Malaysia. Jadi masih mengamalkan budaya Malaysia. Peer shock ada lah,hehe. Saranan saya, pilih kawan yang baik dan study di tempat yang baik seperti surau atau library. Kalau dapat cubemate/roommate yang tak berapa nak baik tu boleh tahan lagi. Tapi kawan ni penting,banyak bawak pengaruh kat kita. Jadi pilih kawan yang baik dan rajin belajar. Banyak kes saya tengok, kawan² yang dulu baik akhlaknya tapi bila berkawan dengan kawan yang malas belajar,sampai dia pun malas belajar jugak. Ada jugak yang jadi malas solat. Normal lah adik². Atas kita nak handle macam mana. Nasihat saya satu lagi, elakkan couple ! Tolong ! Tak perlu couple² sebab benda ni memang merosakkan. Kalau couple tu rajin belajar takpe. Tapi ustazah saya pernah cakap,keberkatan ilmu penting. Study mantap couple mantap tak guna jugak. Duk matric nanti banyak²lah ingat kat famili.

6) Nasihat terakhir ?

Belajar rajin² dan skor 3.5 ke atas. Pilih module yang ikut kemampuan adik². Kalau suka baca² dan hafal²,pilihlah Biologi. Kalau suka kira², pilihlah Fizik. Kalau suka dua², pilihlah dua². Rapat dengan pensyarah dan kawan². Jaga hubungan dengan Allah,rajin²lah pergi solat berjemaah. Dan waktu belajar,belajar sungguh². Jangan peduli kat kawan² yang suka tengok movie,selalu keluar outing dan selalu lepak tu. Akan ada yang jenis macam ni nanti jadi sekali lagi saya nasihat,pilih kawan yang baik. Kurangkan outing sebab bila outing,2jam confirm tak cukup. Cuba fikir,dalam 2jam tu boleh study berapa banyak dah. Jangan tidur terlalu lewat,set time dengan baik. Banyakkan minum air kosong. Waktu kat kolej dulu,saya memang akan prepare air mineral botol besar. Kalau mengantuk masa study,minum. Mengantuk jugak? Tidur sajelah. Apa lagi? Jangan couple. Cara nak elak couple,banyak² baca quran dan fikir famili. Selalu stay dekat surau dan bersama kawan² yang baik. 

That's all.
All the best ! :)

p/s : hargailah masa matrik sebab kat matrik memang best sangat ! :))


Sabtu, 11 Mei 2013

Matriculation Life !

Before I chose to enter matric, I was hit by many speculations about it. Like,

"Matrik susah lah,better hang masuk universiti terus."
"Ish matric tu tempat buangan bebudak SPM yang result tak elok."
"Hang masuk matric, hang nanti susah nak masuk universiti tau."

I got other offers like TESL Foundation of UiTM. Majority of SPM leavers would have a dilemma either they wanna chose foundation or matriculation. Actually for me both are same. The difference is the period. I entered matriculation because I would like to continue my studies in science. During my matriculation, I took Module Three,means here I just took Biology,Computer Science,Maths and Chemistry. Earlier of the entrance, I chose to take Module 1 which consists of Physics,Maths,Chemistry and Biology. But then, I changed my module because I thought if I learnt Computer Science, it would be easy of me to score. Yes, I wanna state here Computer Science is one of the subjects that can help you to maintain your pointer and grades. You just need to memorize and 80% is based on your basic knowledge in IT. If you did not take IT subject in the past school, do not worry,you still can score the subject. :)

Based on my survey,in my own college,Kolej MARA Kulim (KMKu), students from Module Two always be the top students,I mean here is,they can score better than Module Three. This is because,in Chemistry and Maths,you have calculations. So this benefits them in Module Two. Because the subjects they take,more to calculations actually. But Computer Science can be scored too because this subject is quite easy. If you are used to calculate, then I think the calculations in other subjects can be handled well. 

Matriculation life is a very best thing ever I have got. Trust me, do not trust the speculations about matric if you never have it. 10 months in matric, I learnt many meaningful things. Friendship, relationship with teachers,staffs and others. It will educate you to be more matured. I admit, in matric, you will face stress condition because the time there is pack. You have to arrange your time and manage it wisely. But consistent grants you satisfactions inshaAllah :) Always have a good relationship with lecturers there,friends and remind yourself, do choose good friends. Bad influences come from peers,more actually. Do not put yourself in coupling and monkey love. :)

The most important thing I wanna tell you, SPM is not the determiner either you can succeed or fail in matric. My friend, got 5As 4Bs in SPM can got 4.0 in matriculation. Wonder right? Nothing is impossible.
Nasihat-nasihat untuk adik bakal junior matric ni :
1) Rapat dengan pensyarah
2) Tak faham terus rujuk pensyarah atau kawan yang arif
3) Jangan skip breakfast and lunch okay !
4) Banyakkan berada di surau/masjid kolej untuk solat berjemaah,join usrah dan belajar di sana.
5) Amalkan STUDY BEFORE CLASS. Cuba cari masa untuk benda ni.
6) Jangan tidur lewat sangat. It is okay to sleep earlier then wake up earlier.
7) Pilih kawan yang rajin study dan boleh tegur kita bila lalai.
8) Assignments tu kalau boleh start siapkan lepas habis kuliah. Balik asrama untuk mandi lepas tu start buat
    homework. Boleh jugak untuk elak daripada tidur petang.
9) Buat short notes atau peta minda untuk setiap subtopik yang baru dipelajari.
10) Selalu solat hajat dan bangun solat sunat tahajjud.
That's all. :)
May Allah bless you.
Selamat berjaya !