aku dalam dilema sekarang ni.

Jumaat, 19 Februari 2010

Kembali ke SBPI Pekan..

Berlarilah terus hingga ke garisan penamat, sebab perlumbaan yang tidak sampai ke garisan penamat tidak pernah selesai.

Aku mengisi masa cuti menumpang kelas 4 Sains 1 untuk dua hari,ramai juga yang bertanya ; eh,nik pindah balik sini ker? eh,tak pergi daftar lagi ke? eh,eh,eh..banyak 'eh' betul. Aku cuma memberi jawapan yang sama ; aku bercuti dan balik sana lambat sikit.Kenapa?Sebab yang paling aku tidak boleh bohong ialah aku nak tenangkan diri ckt.cuti yg pihak sek bg cuma 4 hari,rasa xcukup bg aku yg tertekan dan mengalami sedikit kejutan suasana.pape pun,aku nampak relax aje tp dalaman aku merintih.

Cikgu Nik Len bgtau aku yg smksg lagi baik dari sbp atau mrsm.aku mengakui klu diikutkan pengalaman yg berlaku di dpn mata aku sendiri.ramai pelajar yang mendapat tawaran balik ke sekolah asal semula.kat sbpip pun ramai sgt mcm tu.apakan daya,sudah terlambat.aku mmg bingung sgt2,aku dah istikharah psl sbp nie.n responnya positif..tp kenape aku rase keadaan yg berbeza?ya ALLAH..mungkin ada hikmahnya. ya,setiap kejadian itu disertai dgn hikmah.bila berckp psl hikmah,yg terjadi itu mendatangkan kebaikan kpd seseorg.ouh..aku ade tepon pihak sek nk maklumkan yg aku balik hostel lewat.kerani tanye aku,knp xbalik ngn bas express?huh..aku nie dahle xbiase ngn kuantan..ade ker patut suruh aku balik hostel ngn bas express? practice makes perfect tp aku rase xyakin dgn keselamatan perkhidmatan bas skrg.byk keburukan drpd kebaikan..

Aku jadi tenang la ckt bile ade kat umah,study pun masuk.lgpun aku byk survey cara-cara nak sesuaikan diri kat hostel.pendapat kat laman sesawang mmg majoritinya seperti situasi aku.masing-masing mengalami kesukaran utk sesuaikan diri kat hostel,berdepan cemuhan n mcm-mcm lg la.ya ALLAH..hm,aku mohon ampun..lalai dlm menjalankan amanahMu.aku juga mohon agar Engkau sentiasa berikan aku kekuatan yg hakiki.amin..
Kdg kala aku berfikir jgk,mcm ne ngn SPM tahun dpn?kaunselor aku kate klu aku dk sek biase sekali pun,susah nak pergi oversea.peluang tipis sgt,lainlah klu g sbp,result trial SPM pun orang tapis dah utk calon oversea..aku mengeluh,aku mmg tidak yakin bile bergaul ngn bdk-bdk sbp! knape la ngn aku nie?bknkah ALLAH dah buka peluang pd aku?aku cume perlu kuat aje,dulu setiap mlm doa agar cita-cita nk pegi Jordan tercapai..ustaz kate asal Arab cemerlang spjg tahun,result ok msti dpt punyer.Arab pmr dah ok sepjg tahun,alhamdulillah sgt2..yg SPM??hm..yakin,yakin.UPSR n PMR dah bole,insyaALLAH SPM pun bole.INSYA ALLAH!! amin...

Berfikir psl kuat berjuang yg cikgu n.len ckp,aku rase bknkah ini satu jihad? Jihad di jalan ALLAH..astaghfirullah,alpanya aku selame ini! ; (
utk seorg sahabat ini,aku ingin menegur..sebenarnya 9A n sbp yg ALLAH anugerahkan ini merupakan satu nikmat.bkn ujian semata-mata utk menguji keteguhan iman seseorg..jika disebut sbg ujian,semua insan berhak merasainya krn ALLAH berfirman dlm kalamNya bahawa tidak akn b'iman seseorg itu jika die tidak diuji.nikmat dgn ujian tidak same,tp dlm nikmat itu ade ujian..maka sesungguhnya dlm kesulitan itu ada kemudahan(al-insyirah;5) dan sebaliknya. Bersyukurlah krn yg terbaik tu sudah ade utk mu,krn bile kite b'syukur Dia akn tambahkan nikmat kita.insyaALLAH..

mutiara kalamullah t'akhir drpd aku,
Sesungguhnya org-org yg beriman adalah mereka yg disebut nama ALLAH gementar hatinya dan apabila dibacakan ayatNya kpd mereka,bertambah (kuat) imannya dan hanya kepada ALLAH mereka bertawakkal.(Al-Anfal:2).

slm jihad,askum.