aku dalam dilema sekarang ni.

Khamis, 15 Julai 2010

hope God,i'm not have cancer..amin.


13hb julai lalu,aku diminta msuk wad krn doktor xnk ag tangguhkan pembedahan.abnormal cell yg b'sarang kt tubuh aku nie mgkin boleh jd parasit,m'dorong ke arah kanser la.kata dktor,breast cancer paling muda penghidapnya umur 19 thn.aku ckp kat dktor,dlm famili aku xde yg hdap kanser.yg bau2 bacang tu wallahualam la.tp dktor ckp,bole jd kemungkinan b'mula dgn aku.yg nie dktor kat Pekan ckp,just hear of you heart says what.tgh bulan 4,dktor telefon sekolah aku beritahu sal mslh kesihatan aku.heboh satu hstel,aku pun xtau ktne dorg dpt tahu.tp syukur,aku dpt ksh syg daripada adik2 n kakak2 serta kwn2.

aku sedih sal nie,aku pun xtau cmne bnda tu boleh ada.first week aku balik cuti,aku rasa ada ketulan and aku mmg nak tanya huda atau husna,kot2 benda tu dah normal n semulajd.tp aku diamkn je n pegi klinik b'bayar.doktor sana ckp aku hidap fibroadenoma.balik umah,aku terus search kat google.aku rasa sedih sgt,then benda nie aku simpan sorang2 smpai bulan 4.lebih kurang sbulan aku simpan.msuk bulan 4,kaunselor pggil aku.kaunselor ckp,mase medical check up xde kesan pape.ya,doktor yg urus medical check up tu ckp aku ok je bile tgk x-ray film.kuasa Tuhan..xde siapa yg dpt teka. aku diberi smgt yg byk,tp dktor xbg dah aku tggal kat hostel.

kptusan makmal husm sahkan aku ada abnormal cell,fibroadenoma with local atypia n doktor suggest aku buat p'bedahan.umi ckp nak berubat kmpung dulu,umi beli ubat 4LIFE yg harga rm2 ribu lebih satu set.aku xde dah sakit bile kn ubat tu tp ketulan tetap m'besar.aku penah mtk sila rasa ngn tgn,die ckp besar dah ketulan.suara hati aku mtk bedah.lastly,umi akur ngn doktor.huhu,13hb aku masuk wad.

nie tgn kene msuk jarum hmpir 5 jam.

air dah nak abiz..

nak cite yg smlm,nak msuk dewan bedah aku telefon cikgu nita,cikgu lela,mustaqim n yg lain xsempat nak col sbb nurse ngah tggu.on da way nak g tempat operate,aku m'ggigil mcm dk dalm ais.nurse tanya kot2 aku sejuk,yela..pkai seurat benang je,sehelai bju je..then nurse selimut aku smpai kat leher.lutut aku ketar,mmg aku b'debar sgt2.haha..pengalaman kene ubat bius la pling b'harga.mmg ajaib..aku xsedar lgsung bile mta aku pejam,last aku bukak mta tgk aku kat wad da.aku rase kejap sgt,mcm 1 saat je operation.bile aku bgn,aku tgk tgn aku ada wayar air.tgn aku dah kene suntik ngn jarum.umi gtau aku sejam lebih,umi smpat tgk ketumbuhan tu,nurse letak dlm botol b'isi air.umi ckp bentuk die mcm telur ikan wane kuning,besar ckt dari telur puyuh tp besar la bg nurse,kat sekeliling tu ada salur darah halus2. 5hb 9 nie kptusan akn kua la.samada kemoterapi tau rawatan asas je..tp aku yakin ianya mmg menyakitkan.

nie para bakal doktor ngah belajar isi laporan..

pmdangan dpn husm waktu mlm 13hb..

p/s : semoga sgala kesakitan yg dialami smlm m'ggugurkan dosa2 kecil.