aku dalam dilema sekarang ni.

Sabtu, 24 September 2011

if you get SBP offer from KPM?

assalamualaikum semua.

guys,
 i hope this entry will contribute contentment and inspiration to all UPSR and PMR candidates.

sebenarnya tadi ada sorang adik form 1 dekat johor mesej kat gmail saya then dia minta nombor nak call saya.sebab tak paranoid dekat bebudak like her jadi saya kasi lah.lepas solat zohor dalam pukul 2.10 pm cenggitu,i got a call from unknown number.below nih dialog between me and that caller.ada skip,tapi tak banyak.

me : ada apa ye,adik? *tak cakap kelantan sebab that caller bukan kelantanese*
she : akak,adik homesick dekat sini.tolong lah adik kat sini. * ada bunyi nangis*

guys! im serious! bukan rekaan nih tau! <-- kot ada yang tergelak baca cerita saya.huh.

me : adik dekat mana tuh? * nervous gile time nih* 
she : adik kat ~(tak boleh state dekat sini).adik nak balik johor.

panjang lah nak cerita,kang jadi esei bentuk wawancara pulak. frankly speaking,i found that this adik maybe lack of motivation and her mind had been covered by negative thinking.FYI,she had viewed my fanpage of fb.


maybe dia ingat saya pindah sebab homesick kot.and betul2 unexpected dia emel kat saya then call saya minta tolong.bila stress,apa-apa dia buat kan.dah tak boleh fikir panjang dah.

my readers, especially adik-adik.
this is my advice,honestly me,said that if you got an offer from KPM (SBP) hence you accept it. sebab not all people in your batch dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh.jadi hargailah ia,dan anggaplah ia as a starter of your carier.sebab jika anda dapat keputusan cemerlang dekat sbp,automatically many offers of educations akan datang macam hujan turun dari langit.trust me,dears.dan kalau sejak kecik lagi anda dream nak belajar dekat oversea such UK,London,Ireland atau Jordan,maka suka sangat saya nak buat statement kat sini bahawa kalau anda dapat offer ke sbp,itulah langkah pertama yang akan bawak anda ke sana! itu pun kalau anda struggle and dapat excellent results of SPM.

belajar dekat sekolah berasrama penuh memang bagus,menarik dan menggembirakan.memang homesick mula-mula tapi bila dah biasa akan jadi best lah.saya dulu pun homesick gila jugak sampai habis kad iTalk kat koop saya beli sebab nak dengar suara famili ngan kengkawan.uhu,tapi lama-lama tak balik sebulan pun takpe.apa yang best? nih kalau dekat SBPI Tun Abdul Razak lah atau inSTAR.

suasana sekolah tuh memang lah tak sebagus sbp lain sebab sekolah tuh kecik je.tapi bebudak kat sana memang happy go lucky.dan kalau kat sini,no bully-case lah atau smoking.sebab sekolah integrasi nih dia lebih bagi penekanan tentang hal-hal agama.so kalau nak berubah jadi lebih baik,apply lah kat sekolah jenis integrasi.malam-malam jangan kebal badan sangat lah sebab kena bangun qiamulail.pepagi sabtu ahad tuh ada solat dhuha dan gotong royong,jadi jangan sesedap hati nak sambung tidur.nih rutin masa saya dekat sana,sekarang tak berubah pun lagi.best lah,memang best.

bila cerita pasal nih,teringat betul dekat kawan-kawan kat sana.basuh baju sesama,sidai baju and then pi angkat sesame,berborak sesama. miss that moment. so guys,sesiapa yang ada niat nak pindah tolong cancel lah niat korang tuh. be strong! kecuali kalau allah bagi sakit macam saya nih atau anything yang urge supaya anda pindah. tapi kalau boleh,janganlah pindah. nanti nyesal tak sudah.

anda kalau dekat sbp nih kena always mix with others tau terutama bebudak lama.sebab kalau anda rapat dengan dorang,memang confirm selesa.jangan mcm kera sumbang pulak.dan kalau boleh,elak lah perangai yang teruk or over gedik.mula-mula tuh kene buat skema dulu sebab kita tak tahu pattern hidup bebudak kat sana macam mana.then bila dah tahu and kenal sesikit,baru lah follow dorang.follow yang baik aje lah,yang tak baik jangan diikut. be yourself tapi kalau perangai real korang tuh bebudak sana tak suka,hapuskan perangai tuh.nanti teruk lah anda kena boikot tau kalau berlagak sangat.

panjang lebar entry nih. apa pun,good luck. nak tanya apa-apa,inbox fb. bubye.