aku dalam dilema sekarang ni.

Isnin, 26 Disember 2011

interviewer vs me.





sihat ? kalau sihat bagus lah but kalau tak sihat kena cepat-cepat jumpa doktor. actually I make this entry sebab nak share tentang experience interviewed. oh yeah,tadi baca entry Yana pasal temuduga UTP. then saya pon terlintas ; bukan ke aku nak buat entry pasal interview ? I am pra-Alzheimer. puih! lancang mulut kau. nauzubillah. okay okay, for your info I had attended an interview under UPM. Masa saya belajar dekat SBP Integrasi dulu, ada isi satu borang. asalnya saya ingat borang tu borang exchange student then saya isi dengan penuh semangat juang yang membara. but after that, my friend asked me ; eh fakhriah.awat kau macam askar tengah padang je isi borang tu? saya bingung jugak then pendek cerita last nak tidur tu baru dia explain that the form is for those who want to apply for national scholarship. ahh, serius daku nyesal isi borang tu. 
4hb Disember : wah dapat call informed bahawa I was short-listed untuk interview UPM. frankly speaking,memang saya suka sesangat sangat sangat suka. tapi 12 jam kemudian, saya rasa gerun dan sedih. bla bla bla. malas nak cerita.

I went to the UPM office, Plaza Mont Kiara KL on 14th of Dec. dalam taklimat tu, dia bagitahu bahawa only 59 students seluruh Malaysia terpilih. saya hairan jugak dengan angka 59 tu,asal tak 60 je? okay, then pukul 10 pagi kitorang kena masuk group dah. masa tuh punya berdebar sebab wah!! saya dapat first group. I met Hanim Syakila my old friend and she was in my group.ehee, suka betul.

I got the third call, the last call for my group sebab each group consists of three members only. I was with Hanim and a boy named Syukran. He's really nice guy and pandai buat lawak,so saya yang tengah dup dap nih jadi steady. everyone must be waiting for the interview part kan? 

masa masuk dalam small pink room tu ( yeah,bilik tu dicat dengan pink paint yang cute ), I stared at the interviewers. yes,the word is added with 's' because there were two interviewers.

okay, Nik Nurul Fakhriah.what can I call you? 

haiyaa,malunya masa nih. I started to talk.

err,Fakhriah. 

first interviewer : Fakhriah, I want to know more about your background.

teruk! sebab saya tak sempat langsung prepare biodata dalam bahasa inggeris! tarik nafas.

hm, my name is Nik Nurul Fakhriah bt Nik Azlan. I was SMK Sri Gunung's student and I was in science stream.my parents are teachers and my family members are six. ( masa ni saya main tibai je berapa orang sebab blur hangit ) I am the first my mom's and dad's child,so I have big responsiblity to my siblings.especially showing the best characteristic in academic.alhamdulillah,I got 5As for my UPSR and 9As for my PMR, I also got KPM offer to study at boarding school in sains tulen agama. ( I rojak a little,ahakkss).I am the president of PBSM and bendahari for Science Club.I also--

second interviewer :oh,you dont need to tell about your positions in your co.

muka saya sangat merah time tuh.tapi bila interviewer tuh senyum,lega pulak hati.

second : awak cakap awak terima tawaran sekolah berasrama penuh,kenapa awak ada dua sekolah yang berlainan? 
me : oh,saya sakit jadi saya minta pindah ke sekolah lama. ( mujur soalan tuh dalam bahasa melayu,kalau tak nahas saya nak jawab )
first : sakit apa? habis kenapa apply medicine course? mungkin jika awak berjaya untuk temuduga nih awak akan ke luar negeri atau negara.

saya ternganga sikit.wah,dalam soalan tuh ada harapan yang besar.tarik nafas and then..

fibroid adenoma,ada ketulan dalam my left breast. ( sebab malu,saya rojak lah ).penyakit nih menyebabkan saya selalu letih,sesak nafas dan sakit belakang.even saya langsung tak boleh buat kerja ringan macam menyapu.tangan kiri saya selalu kejang dan berat badan saya turun sebanyak 5 kilogram dalam sebulan.jadi doktor dekat pahang tuh suggest saya tukar sebab saya terpaksa jalankan pembedahan sebab sel tu abnormal.kalau saya biar,ia akan jadi sel kanser. 

yes,I explain secara detail.ada lagi yang saya cakap tapi yang nih memang saya cakap dengan ikhlas macam saya bercakap dengan orang yang rapat dengan saya.then..

saya sebenarnya mahu jadi arkitek tapi dalam sains tulen agama tak de pakej engineering studies jadi saya belajar biologi.sepanjang saya sakit,hospital macam rumah no dua saya.saya memang selalu lihat kakak abang students medic or pharmacist dekat sana malah saya pernah berbual dengan seorang student medic yang ambil bahagian surgery.itu membuatkan saya jatuh hati pada bidang perubatan.saya sudah sihat sekarang dan insyaAllah saya mampu galas apa jua rintangan untuk capai cita-cita saya.  hello,nurul fakhriah is talking!

then the first interviewer asked me : okay good,I proud of you girl. ( wah,happy! ) now I want to ask your opinion about homesick? 

saya memang panik dah masa nih.memang mengancam soalan nih.tapi bila saya ingat,masa dekat hostel dulu a week saya homesick,nangis macam orang tak betul sebab ingatkan famili and kengkwan.
hm,everybody feels homesick sometimes.it's natural.my home will always be there for me. right now this's time to start my life because I have to do this now or later.it's hard but this's the start of my future.(masa nih tetiba saya batuk!) hm,this is just a beginning but I have a long way to go.even though I'll feel like giving up,backing out and leaving but I need to think about how much this will pay off in my future.I need to think of my future and my dream,why am I doing this and why do I have to do this.this is my life and life isn't easy. ( ngabang saya merapu,dalam hati rasa dah hancur harapan.)
tapi bila tengok both interviewers tuh senyum,saya rasa macam nak nangis.they wished me good luck.pengalaman terbaik untuk saya dan saya harap ini satu panduan untuk korang semua.ehee yana,jangan ketawa iye baca jawapan saya. (>.<)
okay,mesti kau orang puzzled kan macam mana boleh dapat call untuk interview ni? I actually had no idea for this ques but I had asked the officer and he said that mungkin rezeki saya kot. syukur alhamdulillah.and then one day I signed in my yahoo mail acc.berkepuk lama tak bukak and berpuluh ribu unread emails dalam saya punya inbox.semua tu tunggu masa saya padam dengan sukahati.ahakks. uh yes! I was chosen for the scholarship! tapi sekarang dah seminggu saya fikir samada nak terima atau tak that offer.

someone asked me; who is yana? oh,she's my friend.we met at ikon sejarah programme.saya pun actually tak expect sampai sekarang still berhubung dengan dia.I felt such I know her for more than a year lah.haha, well she's kind-hearted friend and she's cheerful person.

dears, there is no pic for this entry because I use my pc which doesnt has bluetooth wizard.

that's all,babai and assalamualaikum.
good health!