aku dalam dilema sekarang ni.

Ahad, 4 Mac 2012

solat dhuha and EXAM result.

Everyone asks me why do I always mention about solat dhuha when they ask me how to get an excellent result for PMR. Actually for me,the solat dhuha is a miracle. I don't know how to explain this but my experience since I'd been PMR candidate before had shown something those I can share here.



1. Do not be in top three of excellent students listed.
Honestly, saya bukan lah seorang pelajar yang rajin. bila cecikgu bagi kerja sekolah,saya akan fikir samada nak tidur or nak buat homework dulu. then saya akan pilih tidur dahulu. so memang kalau pukul 3 pagi ke atas tu,lampu bilik tidur saya akan berfungsi.wakaka. jiran sebelah pun expect saya bangun study,meanwhile bangun buat homework. baguih kan idea nih? sikap hudoh ini telah membuatkan exam result saya sangat merosot,merosot dan semakin merosot. nak tahu kan trial PMR result saya? 4A 1B 4C. teruk tak?



2. Unexpected PMR result.
On the way to school sebab nak ambil result, saya yang datang lewat sedikit compared to kengkawan yang lain terima sms daripada kawan inform saya bahawa just 4 students got 9As. Saya pun dah putus asa sebab kat otak saya asyik kata TIDAK pada kemungkinan saya dapat straight As. Yela,memang saya sesangat malas nak study. Saya just tunggu dengan takde harapan langsung. Suddenly,I was informed that my name's listed as 9As students! Thanks Allah. I dont expect such this result actually guys. I dont expect it! Cecikgu pun terkejut dengan result saya. 4As to 9As. Alhamdulillah.



3. I got all offers from what I had applied.
SMKA Naim Lilbanat, SMKA Tok Bachok, SMKA Amalin Aisyah, SMKA Melor, Maahad Tahfiz Pahang, Sekolah Berasrama Penuh ; all of these schools sent the offers to me. semua sekolah ni memang saya buat permohonan dan syukur semua permohonan yang saya minta berjaya. Padahal trial result saya sangat teruk.



4. In a month, I banked in RM3K+ to my acc.
Saya dapat hadiah daripada PPD,mak² saudara,umi abah, uncle Nazri, hadiah daripada sekolah dan cecikgu. Total semua lebih kurang RM3600 kot. Semua benda yang saya teringin nak beli time zaman muda dulu,saya boleh beli. sangat² suka.



5. The marks of PMR.
Sewaktu pendaftaran di SBPI Tun Abdul Razak, saya telah ditunjukkan markah² yang sebenar; means markah² di sebalik gred A yang tertera di slip. Bukan nak menunjuk² tapi saya nak buktikan keajaiban di sebalik solat dhuha. Semua subjek dapat 90% ke atas kecuali Bahasa Inggeris,I got 85%. Pasal Matematik,ada satu soalan di kertas II. masih tak lupa,nombor 18,soalan pasal pecahan. I told my way in getting the answer but everyone ( semuanya bebudak cerdik Maths ) said AWAK SALAH. masih tak lupa,di hadapan bilik PPSMI. tiga hari kemudian,cikgu Maths telah bagi jawapan sebenar dan jalan kira saya betul dan jawapan saya pun betul. Benda ni memang tak dapat saya lupa. Thanks again Allah.



In a nutshell, huh guna idiom pulak dah. Kesimpulannya,solat dhuha memang mendatangkan seribu kebaikan. Kata cikgu dekat tusyen tu, kalau rajin buat solat dhuha memang rezeki akan Allah limpahkan berganda². Actually saya bukan lah rajin buat solat dhuha nih,kekadang je tapi kenikmatan yang saya dapat memang tak disangka. cuba bayang kalau buat setiap hari? 



Untuk SPM,saya takde lah buat setiap hari. entah kenapa,saya sangat sibuk. well, my grandma had said :



Allah bagi kat kita 24 jam. Solat fardhu cuma 10 minit paling lama mungkin,total semua 50 minit. Kenapa takleh nak luangkan masa 50 minit daripada 24 jam tu bersama Allah? Padahal masa tu sesetengah daripada nikmat Allah. Bukan hak milik mutlak kita. 
I try to spend my time for it. Sebagai manusia,saya tak boleh sombong meminta padaNya. kerana segala yang baik tu datang daripada Allah. Saya sudah tentu mahukan yang baik² sahaja untuk hidup saya. Tapi lumrah yang Allah tetapkan, we ask Allah what we want then Allah gives us what we need. This is my motto.

Entry ini bukan untuk menunjuk². sekadar untuk memberi tips pada adik² dan sesiapa yang berkenaan,kerana kita diajar agama kita tentang doa. bukan kah doa itu kekuatan kita umat Islam? Yes,it is. Well, good luck. Be the best among the best. Jangan mudah berputus asa kerana setiap manusia ada jalan hidupnya sendiri.


Thanks for reading. Assalam and bye.



ℒℴvℯ,
Nurul Fakhriah