aku dalam dilema sekarang ni.

Selasa, 19 Jun 2012

Dilema.



four months ago , I decided to pursue my studies in Egypt. even I had been offered by KPM to go to matriculation at Kolej Mara Kulim, have TESL studies in university, and many more offers. then I applied the KPT's application of Program Ijazah in Eypt for Medicine course. I also applied the Maybank Scholarship for Psychology course, and I succeed to have some offers. after making some discussion with mommy and daddy,lastly I decided to take the KPT's offer ; Program Ijazah Perubatan Mesir. Yayasan Kelantan called me to sponsor my studies as they have linked with KPT. but then I asked abah, abah told me so that I joined   Medic Mesir agency which is, they can help me to achieve Mumtaz/Jayyid Jiddan in my final exam. I said 'sorry' to Yayasan Kelantan.

Now, I think,
Abah sacrifices a lot of money for me,so that I can have my studies well in Egypt. My little sisters and brother,need a lot of money too so that they can have their schooling time well,without any problem. 
and Abah needs to sacrifice his needy for me. sob sob. I can't bear my tears when I think of these.

even,
I love my friends who are going to fly to Egypt too,together with me. they are very kind and supportive.
when I posted my goodbye status in the group, sob sob, how I can say that ; I don't really want to make this hard decision but for abah,my family,and my future as I want to be a doctor,have my studies in Malaysia,my homeland, I needed to make this decision. 


and tommorow, 20th of June 2012.
saya akan bertolak ke Kolej Mara Kulim.kadang² rasa..ya Allah,betul atau tidak keputusan yang aku dah buat? rasa nak menangis bila tengok abah asyik keluarkan duit aje. dan keputusan ni aku buat, faktor utama ialah abah. aku taknak bila abah dah korban banyak duit untuk aku,lepas aku tolak Yayasan Kelantan punya  tawaran tu, aku terlepas Biasiswa Maybank yang susah sangat nak di-apply gara² aku terlewat bukak emel, then sekarang abah terpaksa berkorban gaji sampai gaji bulan enam abah licin sebab nak bayar itu ini, jadi memadai lah aku pergi kat Kolej Mara Kulim , which is sepenuhnya under Mara, dan aku tak perlu guna banyak duit untuk belajar. makan minum free dan aku akan punya masa depan yang terjamin seandainya aku skor final sem aku dengan pointer 4.0 .

mungkin,
ramai orang expect macam² sebab aku tak jadi pergi Mesir tapi aku kena kuatkan hati, betulkan niat. aku bukan tak mampu atau tak yakin dengan diri sendiri,tapi aku rasa aku yang tak seberapa banyak berjasa pada keluarga ni,dah banyak menyusahkan abah dan ummi. mulut orang memang takleh nak tutup,tambah lagi kalau orang tu asyik berdengki dengan aku bila aku senang, tambah lagi kalau orang tu asyik rasa dia lebih hebat daripada aku dan banyak lagi lah. tapi di mana² pun kita belajar, aku rasa, bergantung pada diri aku sendiri. Abah dan ummi takleh tolong aku untuk struggle,cuma aku sahaja. dan faktor kedua,aku rasa bahawa Malaysia tempat terbaik untuk aku sambung pengajian aku dalam bidang Perubatan insyaAllah. memang lambat sikit,tapi lebih selamat. kalau aku ke Mesir,aku boleh berada dalam tahun pertama terus. tapi takpelah.. :) biar lambat asal selamat.

last but not least,
aku harap keputusan yang aku buat ni keputusan yang betul even ummi suruh aku teruskan ambil Ijazah kat Mesir tu sebab ummi cakap,manalah tahu ada rezeki nanti tapi hati aku jadi kosong. aku dilema, istikharah sudah tapi aku masih kabur. mungkin Allah nak tengok kesungguhan aku yang mana aku percaya bahawa apa yang Dia telah tetapkan untuk aku,adalah terbaik. aku hanya mampu berdoa dan berusaha. aku sudah buat keputusan,dan yang penting Abah tak perlu berkorban terlalu banyak untuk aku. tak bangga duk kat oevrseas kalau aku rasa sedih memanjang bila fikir banyak mana duit Abah dah habis ( aku dah tolak Yayasan Kelantan okayy ! ) perghh,takpe takpe.

setakat ni saja. 
Assalamualaikum. :)

p/s : sebarang kesalahan grammar adalah disebabkan pengaratan otak aku.