aku dalam dilema sekarang ni.

Jumaat, 28 September 2012

Dilema II

minggu lepas, bertalu² miscalled (s) daripada adik² junior yang akan face PMR and SPM. yela, akak faham you all mesti tertekan sekarang kan sebab exam dah dekat. I understand as I have a sister who is going to face PMR. alhamdulillah Trial PMR dia straight As and apa yang boleh digempakkan, kat sekolah dia sorang je yang straight 9As. btw,most of the juniors asked me ; how to score biology kak? add maths kak? maths kak? pening lah kak,exam dah dekat ni. be free and don't too stress, akak faham sebab dulu pun akak macam  adik² jugak. sampai rasa nak lari rumah sebab taknak ambil exam. 

untuk PMR, akak cuma boleh share some tips yang simple mimple aje lah sebab akak bukan seorang student yang resultnya gempak tip top. apa yang akak boleh advise, make a lot of practices terutama subjek maths, sejarah and science. ni bukan nak show off tau ; akak dulu memang weak sangat subjek sejarah sebab akak malas nak buat latihan,dalam kelas asyik tidur je tapi akak wake up sebulan nak PMR lepas trial PMR akak hancus, I just got 4As for my trial okay haha. akak buat latihan banyak², terutama soalan² past year, trial negeri² sebab soalan yang keluar in real exam tu sama je dengan soalan² yang adik jumpa dalam all the practices that you have done. kalau adik rajin, adik untung lah sebab soalan dah bocor kan. and lastly cikgu cakap akak dapat 59/60 untuk kertas sejarah.
okay ! mostly ckp result PMR ni tak penting pun. sekarang adik² yang form three ni memang tak dengar lagi statement saying that 'ala, kau dapat 9As. tak penting pun result PMR tu.' memang lah tak penting untuk SPM students yang nak masuk universiti atau matrik atau asasi tu tapi untuk adik² yang nak masuk tingkatan 4, result PMR tu the only thing yang kamu boleh jadikan ticket untuk kamu masuk kelas sains / akaun / sastera. everyone dreams nak masuk kelas sains, so result PMR kamu kenalah cantik. nak masuk MRSM, SBP atau sekolah kluster, guna trial PMR / real result of PMR kan? that's why I want to emphasize here so that you push yourself okay! menyesal karang sebab PMR level ni senang lagi, most subjects consist of objectives questions. mana ada essay lagi macam SPM tau, so kalau kamu tak struggle time PMR ni, rugi besar lah kamu. 
p/s : ada orang tanya adik aku study macam mana ?
Honestly akak nak cakap,akak pun tak tahu macam mana dia study sebab dekat rumah akak tengok dia asyik tidur je. well kamu tanya macam tu sebab dalam kelas, teachers always complain yang dia asyik tidur. entahlah. no answer for that question. tapi untuk soalan 'macam mana akak study?' akak boleh jawab ; more practices, be humble and be confidence. always respect your mom and abah so that they can pray for your ease to answer questions. :)   pp/s : umi marah letak result exam kat blog tapi akak hope tu boleh kamu jadikan sebagai inspiration.
untuk SPM, senang je ! kena rajin and jangan malas ! selalu berbaik dengan cikgu dan jangan malas buat past year questions. I talk here based on my experience. adik² janganlah tunggu cikgu suruh adik² buat latihan tau,terus buat sendiri.masa singkat je dik, sedangkan banyak benda nak di-cover. untuk biologi,buat study group dengan peers. hah, satu lagi kena pandai pilih kawan okay. pilih kawan² yang rajin belajar,yang serius dalam kelas so that adik boleh fokus dengan baik in classes. untuk add maths,kena rajin² buat latihan sebab soalan yang keluar tu kadang² pelik tau,jadi get ready untuk soalan² di luar silibus. jangan takut. add maths mudah cuma kena banyak latihan dan sentiasa consult cikgu kalau ada masalah.
satu benda lagi ! kalau adik rasa diri adik tak boleh masuk dengan cara cikgu mengajar,tolong hilangkan perasaan tu. terima cikgu seadanya tapi kalau still tak boleh, carilah cikgu lain, i mean cari tuisyen kat luar. you need to do anything for your sake okay. jangan bodoh sombong,kalau tak tahu terus tanya cikgu atau kawan. and please jangan malu bertanya. be strong and intelligence in coping with stress :)
lepas keluar result SPM, mula lah sibuk nak isi borang and plan studies kan. akak nak nasihatkan kat sini; plan awal². sebelum keluar result lagi. jangan jadi macam akak ni. last² masuk matrik and terpaksa ambil masa hampir sebulan untuk menstabilkan mental. akak rasa dunia ni gelap saje bila kawan² yang dapat result rendah pada akak dapat fly overseas,study kat tempat² gempak. sedangkan akak masuk matrik. okay, for your info (fyi) kat SBP dulu matrik ni seolah² pilihan terakhir untuk SPM leavers. kira matrik ni tempat buangan bebudak yang dapat result SPM teruk. akak terpengaruh dengan peers tau, sampai memang akak anti gila kat matrik. kaunselor pun pernah cakap, daripada masuk matrik better ambil diploma. masuk matrik ni considered macam takde jaminan masa depan. bebudak yang kena lelong tu bebudak matrik lah. hadoi, frust gila bila lastly kena masuk matrik. kalau adik² ada baca entry akak yang sebelum ni, memang adik² tahu yang akak sangat tertekan dengan pemilihan hala tuju nak belajar kat mana lepas SPM. moral of my story; plan awal² lepas SPM tu. 
okay, back to the matric. actually dengar orang cakap je macam tu tapi life dekat matrik memang TERBAIK  lah. I enjoy my life staying at Kolej Mara Kulim. even banyak pressure dari persekitaran tapi tu orang kata lumrah. kena go on jugak walaupun kadangkala rasa stress sangat². kita manusia ada buat silap dan setiap silap yang kita buat,ada effects. yang penting kita belajar daripada kesilapan. dekat matrik kena betul² jaga masa. jangan tunggu ada mood baru nak study. akak ni malas,asyik tidur je dan kalau macam ni, result kuiz pun teruk kadang². jadi tak boleh malas². kadang² rasa down sangat² sebab pilih masuk matrik. memang hari tu, matrik aje the last choice. so masuk aje lah. memang boleh je ambil TESL tu tapi agak² lah, dah lewat. yang matrik ni pun, I am supposed to register with 1st intake students tapi sebab sebulan lewat daftar, kena masuk dengan 2nd intake students. kawan² call 'wey kau masuk matrik?? apesal kau tak pi mesir?' 'wey kau takde tempat lain ke nak pilih,matrik jugak kau masuk!'  I took a long time to stabilize my mental bila tengok kawan² lain fly pergi mesir, UK and masuk asasi even result dorang rendah daripada akak. :'(
bila fikir balik, we just purpose then God disposes
apa pun, kata umi, mungkin rezeki dekat matrik. Allah dah tentukan semua. 
maaf semua, my mood is spoiled when I recall my pressure since I enter matriculation. 

untuk adik², chayyok ! jangan give up and jangan malas study ! 
assalam :)