aku dalam dilema sekarang ni.

Ahad, 16 Jun 2013

Change or Not ?


Change or not ? It depends . :)

A few days ago, I got a message from a girl, telling me that she wanna turn over a new leaf. But the surrounding becomes an obstacle for her to change.

All of us actually have an intention to change. Change means move to become a better person. Or we can use the term of HIJRAH. I do not say that everyone has to change but as I mentioned, it depends. And when you decide to change, you have to accept the terms and conditions. One of them is, you cannot cepat melatah

"Wey apesal kau ni? Nak tunjuk baik lah kan?" 
"Ha, ni mesti kau berkenan kat Ustaz Don kan? Nak tarik perhatian dia lah ni dengan jubah bagai."
"Eh hang masuk tabligh ek? Tiba-tiba berubah jadi ustazah."

Those are ! Narrow minded people. Typical perceptions nowadays, when one talks about something related to Islamic matters they will say or think,

"Ha,klon Ustazah Norbayah lah ni."
"Pergh, hipokrit !"
"Ala,takyah berlagak alim lah hang.Update status islamik konon."
"Nak tunjuk baik lah tu update status macam tu."

And I am confident most people label the person who wears JILBAB LABUH or berKOPIAH as somebody who is good in ad-deen, kind person, humble, noble, pious bla bla bla.

All of these narrow and close minded thoughts cannot be used at all ! Please and please. I beg all of you guys, who think or have such these perceptions, wider your mind. 

Update status baik-baik kat Facebook, tweet status bagus-bagus kat Twitter, pakai tudung lebih labuh, mula  pakai kopiah, jaga aurat dan perhubungan .Semua ini adalah cara nak berubah okay. Jarang sangat nak dengar,

"Baguslah,dia nak berubah ke arah kebaikan."
"Dia nak berubah jadi lebih baik. Kita kena bantu dia."

Jarang kan ?

I am dare to say, 
Orang yang suka pandang hipokrit ini orang yang selalu berSANGKA BURUK. Respect others,can you? Bila you guys cakap those negative things, orang yang nak berubah tu mungkin akan lemah semangat ! 

“Iblis pun berkata: Oleh kerana Kau telah menyebabkan aku tersesat, maka sesungguhnya aku akan mengambil tempat menjadi penghalang mereka dari jalanMu yang lurus. Kemudian aku datangi mereka dari hadapan serta dari belakang mereka, dan dari kanan serta kiri mereka, dan Engkau akan mendapati tidak ramai dari mereka yang bersyukur” Surah Al – ‘Araff aayat 16-17.
Syaitan punya agenda nak halang orang jadi baik. Jangan jadi segolongan dengan syaitan.
Wallahualam.
p/s : maaf ayat sinis :) selamat beramal.